12 Eylül 2026 Cumartesi

ÇÖLYAK HASTALARI İÇİN GLUTENSİZ' EKMEK ÜRETİYORLAR

Milli Eğitim Bakanlığı'nın talimatları doğrultusunda Bingöl'deki Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde açılan fırın atölyesinde, kentte yaşayan Çölyak hastaları için Glutensiz ekmek üretimi yapılıyor. Meslek lisesindeki fırın atölyesi, Türkiye'de ilk olma özelliğini taşıyor.

23 OCAK 2023 PAZARTESİ 09:21
3
2020
0
AA aa
ÇÖLYAK HASTALARI İÇİN GLUTENSİZ` EKMEK ÜRETİYORLAR

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen meslek liselerinde fırın atölyeleri projesi, birçok ilde olduğu gibi Bingöl'de de faaliyete geçti. 
Merkez Karşıyaka Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde faaliyete geçen fırında, hem Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü öğrencileri uygulamalı eğitim görüyor hem de Türkiye'de bir ilk olma özelliğiyle Çölyak hastalarına “Glutensiz” ekmek üretiliyor. 
Çölyak hastası iki kişinin de bu fırında istihdam edildiği öğrenilirken, her gün çıkan Glutensiz ekmekleri hastalar gelip piyasa göre yarı fiyatına sıcak bir şekilde satın alıyor. 
Söz konusu projenin hayata geçirilme sürecinde, Çölyak Hastaları Derneği temsilcilerinin kendilerine gelerek, ekmek temini konusunda zorlandıklarını dile getirdiğini belirten İl Milli Eğitim Müdürü Halil Yücel, görüşmelerin ardından gerekli adımı attıklarını söyledi. 
Kent genelinde bin 400 Çölyak hastası olduğunun altını çizen Yücel, Glutensiz ekmek üretimiyle de ülkede bir olma özelliği taşıdıklarını vurguladı. 
Yücel, “Milli Eğitim Bakanlığı'mızın talimatları doğrultusunda il genelinde bir fırın oluşturmak amacıyla bir oluşum başladı. Bize ilk bu talimat geldiğinde sayın valimizle konuyu görüştük. Sayın valimizde ilimizde özellikle Çölyak hastalarına yönelik olarak glütensiz ekmek ihtiyacının fazla olduğunu dile getirmişti. Biz de bunu talimat olarak algıladık ve hemen harekete geçtik. Dernek başkanımız Yunus bey ile görüştük ve ilimizde bin 400 Çölyak hastası olduğunu öğrendik kendisinden. Bu anlamda da çok anlamlı bir hizmet olacağı kanaatine vardık. Biz de hemen girişimlerde bulunduk ve okul müdürümüz Kumriye Hanım ile görüştük. Böyle bir projenin uygulanacağını, kendisinin de yardımcı olması gerektiğini söyledik. O da sağ olsun tüm okulu seferber etti ve biz de Milli Eğitim Müdürlüğü olarak da çalışma başlattık. Burayı hizmete açmış olduk. Tabi bunun şöyle farklı bir yönü var, Türkiye bir ilk olma özelliği var. Tüm illerde fırınımız var kendi kurumlarımıza yönelik yapmış olduğumuz ekmek üretim noktasında ama Çölyak hastalarına yönelik olarak üretim yapan Türkiye ve bölgemizdeki tek fırın. Dernek başkanımız bizi bir programa davet etmişti, orada bunun da sözünü vermiştik. Hem ailelerimiz hem de çocuklarımız bunu dört gözle bekliyorlar. Bu hizmet çocuklarımızın dualarında olan bir hizmet. Şükürler olsun ki bunu harekete geçirdik ve hizmete açmış olduk” dedi. 
“Ekmeği bu kadar rahat temin etmek, çok büyük bir zorluktu”
6 yıldır Çölyak hastası olan Melike Bakırcı, her gün gelip meslek lisesindeki fırın atölyesinden sıcak bir şekilde Glutensiz etmek satın aldığını söyledi. 
Daha önce temin noktasında zorlandıklarının altını çizen Bakırcı, “6 yıldır Çölyak hastasıyım. Bizim en büyük problemimiz olan temin etme olayıydı. Bingöl'de de zincir marketler ve belirli yerler dışında alamıyordum. Bu da haftanın belirli günlerinde alabiliyordum. Bazen de kendim evde üretim yapmak zorundaydım. Şuan Milli Eğitimimizi yaptığı bu fırınla ekmeğe teminim çok daha rahat bir şekilde olabiliyor. Her şeyden önce sıcak bir ekmek alabiliyorum. Bu benim için çok büyük bir şey. Ekmeği bu kadar rahat temin etmek, çok büyük bir zorluktu ve fiyatının makul bir seviyede olması bizim çok makul bir kazanç” diye konuştu. 
Çölyak hastası kızı olduğunu belirten ve ekmek üretiminde çalışan Dernek Başkanı Yunus Kızılboğa ise,  “Milli Eğitim Bakanlığı'nın başlattığı proje vardı. Bunu ilk duyduğumuzda hemen sayın müdürümüze gittik. Sağ olsunlar hemen destek verdiler. Bu projenin ilk olmasından dolayı gurur duyuyoruz aslında. Burada günlük ekmek üretiyoruz. Bunu yanında simit, poğaça, pide gibi ürünler çıkarmaya başladık. Bu anlamda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

HABER:SİNAN ATAN

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.09.2026
13:34
BİNGÖL`DE ÇİFTÇİLER İÇİN ÇKS BAŞVURLARI BAŞLADI
BİNGÖL'DE ÇİFTÇİLER İÇİN ÇKS BAŞVURLARI BAŞLADI
2027 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları başladı. Bingöl'de üreticilerin tarımsal desteklerden yararlanabilmesi ve üretimlerinin kayıt altına alınabilmesi için başvurularını 31 Aralık 2026'ya kadar tamamlamaları gerekiyorBingöl'de tarımsal üretim yapan çiftçileri ilgilendiren 2027 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları başladı.
02.09.2026
13:27
BİNGÖL BALI DÜNYA BİLİM LİTARETÜRÜNDE
BİNGÖL BALI DÜNYA BİLİM LİTARETÜRÜNDE
AB coğrafi işaret tescilli Bingöl Balı, Bingöl Üniversitesi ile Bingöl İli Arıcı Yetiştiricileri Birliği'nin ortak paydaş çalışmasıyla bilimsel araştırmaya konu oldu
02.09.2026
10:43
BİNGÖL`DE  350 DÖNÜMLÜK TARİHİ DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR
BİNGÖL'DE 350 DÖNÜMLÜK TARİHİ DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR
Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan'ın yoğun girişimleri sonucu kente kazandırılan 350 dönümlük askeri alanda dönüşüm için ilk adım atıldı.
24.08.2026
11:21
BİNGÖL`DE ORGANİK ARICILIĞA  GÜÇLÜ DESTEK
BİNGÖL'DE ORGANİK ARICILIĞA GÜÇLÜ DESTEK
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen proje kapsamında Bingöl'de organik bal üreticilerine yönelik destekler sürüyor. 2022'den bu yana yüzde 75 hibe desteğiyle 740 organik arı kovanı dağıtılırken, 2026 yılında 15 üreticiye yüzde 50 hibeyle 15 bal sağım çadırı temin edildi.
24.08.2026
11:14
BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYE`DE BİR İLKİ BAŞARDI
BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYE'DE BİR İLKİ BAŞARDI
Bingöl Üniversitesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Çevre Yönetim Birimi Yeterlik Belgesi'ni almaya hak kazandı. Üniversite, söz konusu yeterlik belgesine sahip Türkiye'deki tek devlet üniversitesi oldu
24.08.2026
11:09
KAYALARIN ARASINDA KİLO KİLO BAL BULDU
KAYALARIN ARASINDA KİLO KİLO BAL BULDU
Bingöl'de kayalıklar arasında doğal kaya balı bulundu. Hüseyin Anacur, yaptığı inceleme sırasında fark ettiği balı kayalıkların arasından çıkartarak o anları görüntüledi.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın