03 Eylül 2026 Perşembe

BİNGÖL'DE 350 DÖNÜMLÜK TARİHİ DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR

Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan'ın yoğun girişimleri sonucu kente kazandırılan 350 dönümlük askeri alanda dönüşüm için ilk adım atıldı.

02 EYLÜL 2026 ÇARŞAMBA 10:43
0
202
0
AA aa
BİNGÖL`DE  350 DÖNÜMLÜK TARİHİ DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR
Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan'ın yoğun girişimleri sonucu kente kazandırılan 350 dönümlük askeri alanda dönüşüm için ilk adım atıldı. Protokol dışında şartsız olarak belediyeye devredilen 20 dönümlük alanda çalışmalar başlarken, alanın üçte ikisinin yeşil ve sosyal alanlardan oluşacağı proje, Bingöl Cumhuriyet tarihinin en büyük şehir dönüşümlerinden biri olacak.Şehir merkezinin geleceğini yeniden şekillendirecek ve dört ana etap halinde hayata geçirilecek dönüşümün ilk uygulaması, belediyeye şartsız devredilen 20 dönümlük alanda başladı. Askeri alandan boşalan bölgedeki duvar yıkım çalışmalarını yerinde takip eden Belediye Başkanı Erdal Arıkan, projenin yol haritasını ve 350 dönümlük alanın geleceğine ilişkin hedefleri açıkladı.
Arıkan, dönüşümün yalnızca askeri alanın kente kazandırılmasından ibaret olmadığını; yeni yolları, parkları, meydanları ve yaşam alanlarıyla Bingöl'ün gelecek yüzyılına yön verecek kapsamlı bir şehircilik hamlesi olduğunu vurguladı.
“EN BÜYÜK HAYALİMİZ BUYDU”
Askeri alanın kente kazandırılması noktasında son yerel seçimlerde Bingöl'e verdikleri en önemli sözlerden biri olduğunu hatırlatan Başkan Arıkan,
“Bizim memleketimiz için en büyük hayalimiz tam da buydu. Askeri alana ilişkin resmi işlemlerde, girişimlerde bulunduğumuz hayalde kalır dediler ama biz bu sözümüzü ne seçim meydanlarında ne de kâğıt üzerinde bırakmadık. Gereken her kapıyı çaldık, her masada bu şehir için mücadele ettik, sahada bu işin peşini hiç bırakmadık. Sabırla, kararlılıkla takip ettik. Bugün artık bir vaadi değil, gerçeğe dönüşen bir projeyi konuşuyoruz. Yıllardır duvarların ve tel örgülerin ardında kalan bu büyük alan artık Bingöl'ündür, Bingöllünündür. Bugün yıkılan bu duvarlar yalnızca fiziki bir sınırı ortadan kaldırmıyor; şehrimizin önünde yepyeni bir alan açıyor. Bu adım bir son değil, çok büyük şehir dönüşümünün başlangıcıdır.
20 DÖNÜMLÜK ALAN İLK ETABIN KAYNAĞINI OLUŞTURACAK
350 dönümlük alan içerisinde bulunan ve protokol dışında Bingöl Belediyesine şartsız olarak devredilen yaklaşık 20 dönümlük bölüm, büyük dönüşümün başlangıç noktasını oluşturacak.
Söz konusu alan; yol ve diğer kamusal alanlar ayrıldıktan sonra şehrin estetiğine, hazırlanan plana ve belirlenen proje kriterlerine uygun şekilde değerlendirilecek.
Genç Caddesi boyunca oluşturulacak yeni ticaret alanlarıyla mevcut çarşının genişletilmesi, şehir merkezindeki ticari hareketliliğin yeni bölgeye taşınması ve kent ekonomisine yeni bir ivme kazandırılması hedefleniyor.
20 dönümlük alanın planlı şekilde değerlendirilmesiyle oluşturulacak kaynak ise 350 dönümlük dönüşümün ilk etabındaki protokol yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde kullanılacak.
DÖNÜŞÜM KENDİ FİNANSMAN MODELİYLE ETAP ETAP İLERLEYECEK
350 dönümlük dönüşümün, belediye bütçesi üzerinde ilave bir yük oluşturmadan, proje içerisinde oluşturulacak kaynakların yine dönüşüm için kullanıldığı sürdürülebilir bir finansman modeliyle hayata geçirilmesi hedefleniyor.
İlk etap için gerekli kaynağın 20 dönümlük alanın değerlendirilmesiyle oluşturulmasının ardından, protokol kapsamındaki yükümlülükler yerine getirilecek; mevcut yapı ve müştemilatlar belirlenen alanlarda yeniden inşa edilerek ilgili askerî alanın boşaltılması sağlanacak.
Boşaltılan alanlarda, hazırlanan şehircilik planı doğrultusunda yapılacak değerlendirmelerle bir sonraki etap için gerekli kaynak oluşturulacak ve aynı model dönüşüm tamamlanıncaya kadar sürdürülecek.
Böylece 350 dönümlük alan, adım adım ve kendi içerisinde oluşturulan kaynaklarla Bingöl'e kazandırılacak
YOLLARI, PARKLARI VE YAŞAM ALANLARIYLA YENİ BİR ŞEHİR DOKUSU
350 dönümlük alanın geleceğine ilişkin planlama çalışmalarının da tamamlandığını belirten Başkan Arıkan, dönüşümün yalnızca yapılaşmadan ibaret olmayacağını vurguladı.
Hazırlanan plan doğrultusunda yeni yollar ve kavşaklar oluşturulacak, alternatif ulaşım güzergâhlarıyla şehir merkezinin trafik yükünün azaltılması sağlanacak.
Parkların, meydanların ve yeşil alanların yanı sıra eğitim, sağlık, ibadet, sosyal yaşam, ticaret ve konut alanlarının konumları da bütüncül bir şehircilik anlayışıyla planlandı. Planlama kapsamında ayrıca yaklaşık 12 dönümlük alan, Bingöl İl Özel İdaresinin hizmetlerini yürütebilmesi amacıyla ayrıldı. Böylece dönüşüm alanında yalnızca yeni yaşam ve ticaret alanlarının değil, kentin ihtiyaç duyduğu kamu hizmetlerinin de bütüncül bir planlama anlayışı içerisinde karşılanması hedeflendi.
Başkan Arıkan: “Her etap tamamlandıkça yeni yollar açacağız, yeni kavşaklar kuracağız, alternatif ulaşım güzergâhlarıyla şehir merkezimizi rahatlatacağız. Yeni yaşam alanlarıyla Bingöl'e yepyeni bir kimlik kazandıracağız.” dedi.
ALANIN ÜÇTE İKİSİ ORTAK YAŞAM ALANLARINA AYRILACAK
Dönüşümün en önemli unsurlarından birini ise kamusal ve sosyal alanlar oluşturacak.
350 dönümlük büyük dönüşüm alanının yaklaşık üçte ikisinin; parklar, yeşil alanlar, eğitim alanları, ibadet alanları ve vatandaşların ortak kullanımına açık yaşam alanları olarak değerlendirilmesi planlanıyor.
Dört etaplık sürecin tamamlanması ve askeri alanın tamamen boşaltılmasıyla birlikte ortaya çıkacak yeni şehir dokusu, hazırlanan bütüncül plan doğrultusunda Bingöl'ün kullanımına sunulacak
.BİNGÖL'ÜN ÖNÜMÜZDEKİ 100 YILINI İNŞA EDİYORUZ”
Başkan Arıkan, dönüşümün Bingöl'ün geleceği açısından taşıdığı öneme dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı:
“Modern şehircilik anlamında Bingöl'de cumhuriyet tarihinin en büyük dönüşümünü sağlayacağız. Belki yıllar sonra bugün yıkılan bu duvarlar hatırlanmayacak. Ama onların yerine inşa edilecek parklar, meydanlar, yollar ve bu şehirde kurulan hayaller hatırlanacak. Çünkü biz sadece bugünü değil, Bingöl'ün önümüzdeki 100 yılını inşa ediyoruz. Projemizin yürütülmesinde büyük emekleri olan Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Dr. Cevdet Yılmaz başta olmak üzere, Milli Savunma Bakanımız Sayın Yaşar Güler'e, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum'a, Milletvekillerimiz Sayın Feyzi Berdibek ve Zeki Korkutata'ya, Valimiz Sayın Cahit Çelik'e, Meclis Üyelerimize ve gece gündüz emek veren tüm çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Şehrimize hayırlı olsun
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.09.2026
13:34
BİNGÖL`DE ÇİFTÇİLER İÇİN ÇKS BAŞVURLARI BAŞLADI
BİNGÖL'DE ÇİFTÇİLER İÇİN ÇKS BAŞVURLARI BAŞLADI
2027 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları başladı. Bingöl'de üreticilerin tarımsal desteklerden yararlanabilmesi ve üretimlerinin kayıt altına alınabilmesi için başvurularını 31 Aralık 2026'ya kadar tamamlamaları gerekiyorBingöl'de tarımsal üretim yapan çiftçileri ilgilendiren 2027 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları başladı.
02.09.2026
13:27
BİNGÖL BALI DÜNYA BİLİM LİTARETÜRÜNDE
BİNGÖL BALI DÜNYA BİLİM LİTARETÜRÜNDE
AB coğrafi işaret tescilli Bingöl Balı, Bingöl Üniversitesi ile Bingöl İli Arıcı Yetiştiricileri Birliği'nin ortak paydaş çalışmasıyla bilimsel araştırmaya konu oldu
24.08.2026
11:21
BİNGÖL`DE ORGANİK ARICILIĞA  GÜÇLÜ DESTEK
BİNGÖL'DE ORGANİK ARICILIĞA GÜÇLÜ DESTEK
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen proje kapsamında Bingöl'de organik bal üreticilerine yönelik destekler sürüyor. 2022'den bu yana yüzde 75 hibe desteğiyle 740 organik arı kovanı dağıtılırken, 2026 yılında 15 üreticiye yüzde 50 hibeyle 15 bal sağım çadırı temin edildi.
24.08.2026
11:14
BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYE`DE BİR İLKİ BAŞARDI
BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYE'DE BİR İLKİ BAŞARDI
Bingöl Üniversitesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Çevre Yönetim Birimi Yeterlik Belgesi'ni almaya hak kazandı. Üniversite, söz konusu yeterlik belgesine sahip Türkiye'deki tek devlet üniversitesi oldu
24.08.2026
11:09
KAYALARIN ARASINDA KİLO KİLO BAL BULDU
KAYALARIN ARASINDA KİLO KİLO BAL BULDU
Bingöl'de kayalıklar arasında doğal kaya balı bulundu. Hüseyin Anacur, yaptığı inceleme sırasında fark ettiği balı kayalıkların arasından çıkartarak o anları görüntüledi.
24.08.2026
11:01
MHP`DE DELEGELİK KRİZİ AKÇA`DAN  SERT TEPKİ
MHP'DE DELEGELİK KRİZİ AKÇA'DAN SERT TEPKİ
MHP Bingöl Merkez İlçe eski Başkanı Yusuf Akça, merkez ilçe delegeliğinin gerekçe gösterilmeden listeden çıkarıldığını belirterek karara tepki gösterdi. Akça, 'Bu karar üyelerin iradesine ve parti içi demokrasiye vurulmuş açık bir darbedir' dedi
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın