12 Eylül 2026 Cumartesi

BİR UZMAN DAHA YEDİSU'YA DİKKAT ÇEKTİ

İstanbul'da yaşanan sarsıntıların ardından Türkiye bir kez daha deprem gerçeğiyle yüzleşti.

25 NİSAN 2025 CUMA 13:30
0
905
0
AA aa
BİR UZMAN DAHA YEDİSU`YA DİKKAT ÇEKTİ

İstanbul'da yaşanan sarsıntıların ardından Türkiye bir kez daha deprem gerçeğiyle yüzleşti. Uzmanlar, İstanbul için "büyük deprem" uyarısını yinelerken; Erzincan'ı da yakından ilgilendiren Yedisu segmenti yeniden gündeme geldi. Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erdem Bayrak, "Bir an önce deprem master planı hazırlanmalı" dedi.
Önceki gün Marmara Denizi'nde Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğünde depremin ardından 24 saatte 266 artçı sarsıntı kayıtlara geçti. Sarsıntının ‘beklenen büyük İstanbul depremi' olup olmadığı tartışmaları başlarken Türkiye'nin deprem gerçeği de bir kez daha gündeme geldi.
Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erdem Bayrak, İstanbul'da meydana gelen depremin Kuzey Anadolu Fay Zonunun Marmara Denizi içerisindeki segmentinde gerçekleştiğini belirterek, "Bu segmentte en son 1766'da yıkıcı bir deprem olmuştu. 6.2'lik bu sarsıntı sonrası artçıların 2-4 ay sürmesi bekleniyor. Hasarlı binalara girilmemeli, tedbirler hızla gözden geçirilmeli" dedi.
Deprem üretme potansiyeli olan Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun Karlıova'dan başlayıp Marmara'ya kadar uzandığını ifade eden Bayrak, bu sistemin farklı segmentlere sahip olduğunu, İstanbul'daki depremin uzak segmentleri tetiklemesinin mümkün olmadığını belirtti.
‘YEDİSU SEGMENTİ: 240 YILDIR SESSİZ'
Bayrak, özellikle Bingöl ve Erzincan'ı ilgilendiren Yedisu segmentine dikkat çekerek, "Bu segmentte en son 1784'te büyük bir deprem olmuştu. Olası bir depremde büyüklüğün 7.0 ila 7.4 arasında olacağı öngörülüyor. Yedisu'daki bir deprem, başta Bingöl, Erzincan ve Muş olmak üzere Doğu Anadolu'nun birçok kentini şiddetli şekilde etkiler," ifadelerini kullandı.
‘MASTER PLAN GECİKMEMELİ'
Bayrak, uyarılarda bulunarak, illerin jeolojik yapısının analiz edilerek afetlere hazırlık sürecinin hızlandırılması gerektiğini söyledi. Deprem tehlikesine karşı güçlü bir planlama ve sürekli eğitim vurgusu yapan Bayrak, yerel yönetimlerin ve halkın bu sürece birlikte dahil olması gerektiğini kaydetti.

HABER:SİNAN ATAN

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
02.09.2026
13:34
BİNGÖL`DE ÇİFTÇİLER İÇİN ÇKS BAŞVURLARI BAŞLADI
BİNGÖL'DE ÇİFTÇİLER İÇİN ÇKS BAŞVURLARI BAŞLADI
2027 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları başladı. Bingöl'de üreticilerin tarımsal desteklerden yararlanabilmesi ve üretimlerinin kayıt altına alınabilmesi için başvurularını 31 Aralık 2026'ya kadar tamamlamaları gerekiyorBingöl'de tarımsal üretim yapan çiftçileri ilgilendiren 2027 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları başladı.
02.09.2026
13:27
BİNGÖL BALI DÜNYA BİLİM LİTARETÜRÜNDE
BİNGÖL BALI DÜNYA BİLİM LİTARETÜRÜNDE
AB coğrafi işaret tescilli Bingöl Balı, Bingöl Üniversitesi ile Bingöl İli Arıcı Yetiştiricileri Birliği'nin ortak paydaş çalışmasıyla bilimsel araştırmaya konu oldu
02.09.2026
10:43
BİNGÖL`DE  350 DÖNÜMLÜK TARİHİ DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR
BİNGÖL'DE 350 DÖNÜMLÜK TARİHİ DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR
Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan'ın yoğun girişimleri sonucu kente kazandırılan 350 dönümlük askeri alanda dönüşüm için ilk adım atıldı.
24.08.2026
11:21
BİNGÖL`DE ORGANİK ARICILIĞA  GÜÇLÜ DESTEK
BİNGÖL'DE ORGANİK ARICILIĞA GÜÇLÜ DESTEK
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen proje kapsamında Bingöl'de organik bal üreticilerine yönelik destekler sürüyor. 2022'den bu yana yüzde 75 hibe desteğiyle 740 organik arı kovanı dağıtılırken, 2026 yılında 15 üreticiye yüzde 50 hibeyle 15 bal sağım çadırı temin edildi.
24.08.2026
11:14
BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYE`DE BİR İLKİ BAŞARDI
BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ TÜRKİYE'DE BİR İLKİ BAŞARDI
Bingöl Üniversitesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen Çevre Yönetim Birimi Yeterlik Belgesi'ni almaya hak kazandı. Üniversite, söz konusu yeterlik belgesine sahip Türkiye'deki tek devlet üniversitesi oldu
24.08.2026
11:09
KAYALARIN ARASINDA KİLO KİLO BAL BULDU
KAYALARIN ARASINDA KİLO KİLO BAL BULDU
Bingöl'de kayalıklar arasında doğal kaya balı bulundu. Hüseyin Anacur, yaptığı inceleme sırasında fark ettiği balı kayalıkların arasından çıkartarak o anları görüntüledi.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın