Memur Sen'e bağlı Enerji Bir-Sen Bingöl Temsilcisi Refik Varan, tasarruf tedbirleri ve toplu sözleşme hükümleriyle ilgili açıklamada bulundu.
Tasarruf tedbirleri ile servis hizmetinin kaldırıldığını, toplu sözleşme hükümlerinin engellendiğini, fazla çalışma ücretinin kısıtlandığını ve lojman kiralarına fahiş artışlar yapılacağını söyleyen Varan; “Bir tarafta her yıl yeni rekorların yaşandığı yüksek enflasyon, diğer tarafta ise bütün bu kayıpları daha da büyütecek toplu sözleşme hükümlerimizin engellenmesi yer alıyor. Biz mevcut sorunların çözülmesini beklerken, bürokratik oligarşi tarafından yeni sorunlar üretilip önümüze koyuluyor. Son 20 yıllık süreçte; demokratikleşme, özgürleşme ve sendikal örgütlenme alanında atılan bütün olumlu adımlar; bir bir geri alınıyor, kazanımlarımıza göz dikiliyor ve hukuk düzeni yıkılıyor” dedi.
“KAZANIMLAR BİR BİR ELİMİZDEN ALINDI”
Sözleşmelerle korunan ve yasal çerçevesi belirlenen toplu sözleşme hükümlerinin uygulanmadığını belirten Varan, “Anayasa Mahkemesi tarafından mart ayında toplu sözleşme ikramiyesi iptal edildi. Kamu görevlilerimizden aylık 345 TL kesinti yapıldı. Tasarruf tedbirleriyle birlikte personel servisimiz kaldırıldı, koruyucu giyim engellendi, fazla çalışma ücreti kısıtlandı, sosyal haklarımız olan lojmanlarda ise fahiş artış yaşandı. Sosyal hayata etkisi düşünülmeden, toplu sözleşme kazanımı olduğu göz ardı edilerek servis hizmeti kaldırıldı. Anayasa ile hüküm altına alınan, Uluslararası Sözleşmeler ile korunan ve 4688 sayılı Kanun ile yasal çerçevesi belirlenen toplu sözleşme hükümlerimiz uygulanmıyor. Bir an önce bu yanlıştan dönülmesini bekliyor hem kamu görevlilerini hem de esnafımızın olumsuz etkilenmesini istemiyoruz” diye konuştu.
“ANAYASAL HAKLARIMIZ GENELGE İLE ENGELLENEMEZ”
“Anayasa'da belirtilen hakkımız, toplu sözleşme ile koruma altına alınan kazanımlarımız, hukuk hiyerarşisi içerisinde daha düşük olan genelge ile engellenemez” diyen Enerji Bir-Sen Bingöl Temsilcisi Refik Varan, “Bütçeye ne kadar getiri sağlayacaktır?” sorusuna ise şu yanıtı verdi;
“Biz diyoruz ki; angarya olmasın, akıttığımız terimizin karşılığı verilsin, toplu sözleşme hükümlerimiz engellenmesin, parasal maliyet için hukuksuzluk ve sosyal maliyet üretilmesin. Teknik personelin mali haklarının yetersizliği, iş sağlığı ve güvenliği noktasındaki eksiklikleri, 1. dereceye 3600 ek gösterge konusunun çözülmemesi, emekli aylıklarının düşüklüğü gibi sorunlar da cabası… Tazminat Yansıtma Oranları ve Ek göstergelerde adil bir düzenleme yapılmasını bekliyor, sürecin zamana yayılmadan çözülmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Varan, talepleri ise şöyle sıraladı;
- Toplu Sözleşme İkramiyesinin kayıplarıyla birlikte iade edilmesini,
- Servis hizmetine dokunulmamasını hatta daha da yaygınlaştırılmasını,
- Koruyucu Giyim Kazanımımızın önündeki engellerin kaldırılmasını,
- Fazla çalışma ücretinin yetersizliği dikkate alınarak artırımlı olarak ödenmesini,
- Lojman, sosyal tesis ve kampların faydaları dikkate alınarak yaygınlaştırılmasını,
- 1. Dereceye 3600 ek göstergenin bir an önce hayata geçirilmesini,
- Emekli aylıklarında hak kayıplarının giderilmesini ve ücretlerin adil bir seviyeye yükseltilmesini,
- Uzun zamandır gündemde olan Mühendislik Meslek Kanununun çıkarılmasını,
- Mühendis, mimar, teknik personel ile idari personelin mali, sosyal ve özlük haklarının iyileştirilmesini,
HABER:SİNAN ATAN.