22 Aralık 2024 Pazar

SEBETERİAS, SİT ALANI OLARAK TESCİL EDİLDİ

kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Genç İlçesinde kazı çalışmaları yapılan ilk kale olan Sebeterias Kalesinin, I. Derece Arkeolojik Sit alanı olarak tescil edilmesine karar verdi.

08 OCAK 2024 PAZARTESİ 18:33
0
1124
0
AA aa
SEBETERİAS, SİT ALANI OLARAK TESCİL EDİLDİ

Urartular döneminden kalan önemli kalelerinden biri olan Sebeterias Kalesinde, Elazığ Müze Müdürlüğü tarafından 2022 yılında kazı çalışmaları başlatıldı. Yapılan kazılar sonucunda kalenin surları ortaya çıkmaya başlarken, kalenin korunma statüsü de değiştirildi. Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 20 Ekim 2011 tarihli kararıyla ‘korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı' olarak tescil edilen Sebeterias Kalesi için yeni karar alındı. Kurul, 18 Aralık 2023 tarihinde aldığı kararla, Sebeterias Kalesinin, I. Derece Arkeolojik Sit alanı olarak tescil edilmesine karar verdi.

“SEBETERİAS KALESİNİN ÖZELLİKLERİ”

Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun, kale ile ilgili tescil kararında kalenin özellikleri ile ilgili şu bilgilere yer verildi; “Seberetias (Diziktepe) Kalesi, Genç İlçe merkezinin yaklaşık 2500 metre batısında, Murat Nehrinin hemen kıyısında yer almaktadır. Kale, çevresine kısmen hâkim ham topraktan oluşan doğal bir tepe üzerine kurulmuştur. Kalenin, batı sur hattı ve güneybatı uçta yer alan giriş kısmı kısmen koruna gelmiştir. Kademeli bir şekilde yapıldığı anlaşılan giriş kısmı batı sur duvar hattına bağlanmaktadır. Sur duvarlarının genişliği burçların genişlikleri olmaksızın yaklaşık 1,5-2 metre arasında değişmektedir. Mevcut kalıntılarda dört adet burç yapısı görülmüştür. Burçlardan kuzeyde yer alan oval planlı diğerleri ise dörtgen planlıdır. Sur duvarları, irili ufaklı moloz taşların kullanılması suretiyle örülmüş olup bağlayıcı materyal olarak kireç katkılı harç kullanılmıştır. Duvarların yükseklikleri 2 ile 3,5 metre arasında değişmektedir. Sur duvar hattının iç yüzeyinden başlayan ve genişlikleri 50 cm olan altı adet duvar tespit edilmiştir. Bu duvarların tamamı doğu batı yönünde uzanmakta ve herhangi bir plan vermemektedir. Alanda yapılan incelemelerde, kalenin kurulu olduğu tepenin doğu kanadının büyük bir bölümünün Murat Nehrinin etkisiyle aşındığı anlaşılmıştır. Bu nedenle kalenin kuzey, güney ve doğu sur duvar hatlarının tamamının tahrip olduğu anlaşılmıştır.”

1. DERECE ARKEOLOJİK SİT NE DEMEK?

1. Derce Arkeolojik Sit: Korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanlarıdır. Bu alanlarda, kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilmeyecek, imar planlarında aynen korunacak sit alanı olarak belirlenecek, bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı yapılamayacak.

HABER:SİNAN ATAN

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın