Dünyayı etkisi altına alan ve ekonomik alanda birçok yıkımı da beraberinde getiren Covid-19 pandemisinden en fazla etkilenen sektörlerden biri de müzisyenler. Bir yıldır düğün salonları kapalı olduğu ve düğünler yasaklandığı için çalışamayan müzisyenler, geçim sıkıntılarıyla boğuşuyor. Destek taleplerine ise henüz olumlu bir karşılık çıkmadı.
BU İNSANLAR NASIL GEÇİNİYOR SANIYORLAR?
Yaşadıkları sorunlara ve gösterilen duyarsızlığa dikkat çeken Bingöl Musiki Cemiyeti Başkanı Veysel Canlı: “Bir yıllık süre zarfında birkaç düğünde sahne almanın dışında kimse iş yapmış değil. Bir iki kuruş birikmişi olan onlarla hayata tutunmaya çalışıyor, birikmişi olmayan da ailesinin ya da çevresinin desteğiyle yaşama mücadelesi veriyor. Devlet memuru değiliz ki, aybaşı geldiğinde bankamatiği takıp maaşımızı çekelim. Havalar soğudu! Doğalgaz, elektrik, su, telefon faturaları nasıl ödenecek? Bu insanların çocuğu, ailesi yok mu? Bu insanlar nasıl geçiniyor sanıyorlar? Ne yiyip içiyorlar? Ne soran var, ne de gören! Elbette herkes sıkıntıda! Devlet birçok kişiye destek sunuyor, olanaklar sağlıyor. Ama müzisyenlere böyle bir destek de yok. Daha doğrusu bizi hatırlayan da yok, çağrılarımıza kulak veren de..!”
“ÖDEMEYİ DIŞARIYA YAPIP FEDAKÂRLIĞI BİZDEN BEKLİYORLAR”
Daha önce sıkıntılarını paylaştıklarını ancak ‘hayırdır kardeşim, derdiniz nedir?' diye soran olmadığını anlatan Canlı; “Kültür Bakanlığı, yapılan bir proje üzerinden Türkiye'de müzisyenlere cüzi de olsa destek vereceğini açıkladı ama belirtilen kuruluşlara kaydınız yoksa onu da alamıyorsunuz. Bu projeye dair destekleri sorduğumuzda Bingöl'deki muhataplar konudan haberdar bile değil. Öte yandan Gaziantep Şahinbey Belediyesi, Covid-19 tedbirleri kapsamında Halk Eğitim Merkezleri'nde kursları kapanan usta öğreticilere 1500 lira yardımda bulunacağını açıkladı. Ayrıca bu süreçte iş yerlerini kapatan çalışamayan esnaflara da 6 ay önce 1000 TL şu anda da 1500 TL olmak üzere nakdi yardımda bulunuyor. Toplamda 40 milyon lira yardımda bulunmuşlar. Görüyoruz ki, yerel yönetimlerden tutun da Bakanlıklara kadar aslında birçok alanda destekler sunuluyor. Bingöl'de bırakın destek sunmayı, görüşme taleplerimiz bile karşılanmıyor. Bunca insan bir yıldır evine ekmek götüremezken yereldeki kamu ve siyaset kurumlarının vicdanı rahat mı? Bir gün olsun çağırıp bu insanların derdini dinleyen, çözüm arayışına giren, samimiyetiyle yanımızda olduğunu hissettiren kimse olmadı. Herkes kör, sağır ve dilsiz! Madem destek sunacak güç yok, en azından İş-Kur üzerinden 6 aylık da olsa bu insanlara bir ekmek kapısı açılsaydı! Bu konuda bile kimse sesimizi duymadı! Farklı projelere, dışarıdan gelen sanatçılara her türlü ödemeyi fazlasıyla yapan kurumlarımız, yereldeki sanatçılara ‘ücretsiz sahne alın, fedakârlık gösterin' yaklaşımında bulunuyorlar. Ödemeyi dışarıya yapıp fedakârlığı bizden bekliyorlar. Bugün de onlar fedakârlık yapıp müzisyenlere sahip çıksınlar! Evinin kirasını ödeyemeyen, mutfak giderlerini karşılayamayan nice arkadaşlarımız var. Bir tane yönetici çıkıp bu insanların derdini dinlesin, bir çare üretsin. Ama yok! Kimsenin umurunda dahi değil bu insanlar! Yazık günah bu insanlara! Biraz olsun kendi insanını düşünemezler mi?” diye sitemde bulundu.