22 Aralık 2024 Pazar

SAİT ALTUN'UN BİYOGRAFİSİ ÇIKTI!

Zazaca müziğin efsanelerinden olan Gençli hemşerimiz Sait Altun'un hayatı ve eserleri kitaplaştırıldı.

13 MART 2021 CUMARTESİ 12:30
8
3956
0
AA aa
SAİT ALTUN`UN BİYOGRAFİSİ ÇIKTI!

Zazaca müziğin efsane seslerinden, bir zamanların popüler ismi Sait Altun... Yamaç (Lotan) Köyü'nde dünyaya geldi. 1980'li yıllarda müzik hayatına atıldı. Almanya'da bir süre müzikle uğraşıp çeşitli albümler çıkaran Altun, daha sonra doğup büyüdüğü Bingöl'e gelerek çıkardığı Zazaca albümlerle adından söz ettirdi. Özellikle Bingöl'e has yazdığı Zazaca şarkılarla herkes tarafından sevilen emektar sanatçı, 2018 yılında kalp yetmezliğinden dolayı hayatını kaybetti.

HAYATI VE ESERLERİ KİTAPLAŞTIRILDI

Zazaca müziğin efsanelerinden Sait Altun'un hayatı ve eserleri, Zazaca üzerine araştırmalar yapan ve makaleler yazan Mali Müşavir Aydın Batur tarafından kitaplaştırıldı. Kitap, Roşna Yayınevi etiketiyle piyasaya sunuldu. “Seîd ALTUN: EMIR ŞI” isimli kitap, 5 kısım ve 184 sayfadan oluşuyor.

Kitabın birinci kısmında Sait Altun'un hayatı ve doğduğu bölge olan Yamaç (Lotan) bölgesi anlatılırken, bölgenin ekonomisinde önemli bir yer tutan “Kadayıf” tatlısının tarihçesi ve bölge insanının ekonomik yaşantısına etkisi de ayrıntılı olarak aktarılıyor.

Kitabın ikinci kısmında Zaza Halk Türkülerinin sınıflandırılması yer alırken, bu bölümde Rençber Aziz ile Sait Altun ilişkisini konu alan bir röportaja da paylaşılıyor.

ESERLERİ TEK TEK DİNLENİP YAZIYA DÖKÜLDÜ

Üçüncü bölümde yer alan Altun'un eserlerinin sözleri için büyük bir titizlik ve özveriyle çalışan Batur, Sait Altun'un tüm eserlerini tek tek dinleyip yazıya döktü. Kitap, bu bakımdan Zazaca müzikle ilgilenen sanatçılar için de bir kaynak niteliği taşıyor.

Son iki bölüm ise yine röportajlar ve aile albümünde yer alan fotoğraflardan oluşuyor.

“KİTABI, SAİT ALTUN'A BİR VEFA GÖSTERGESİ OLARAK HAZIRLADIM”

Kitabı, başlangıçta Mardin Artuklu Üniversitesi Zazaca bölümüne vereceği bir yüksek lisans projesi için yazdığını ve bir yıllık bir emeğin sonunda eserin oluştuğunu aktaran Aydın Batur; “Kitabı yazarken ailesi ve onu tanıyan farklı kişilerle görüştüm. Sait Altun'un el yazmalarını inceledim ve aile fotoğraf albümlerinden yararlandım. Hem ana dilimiz Zazaca'ya emek verip vefat eden Sait Altun'a bir vefa göstergesi olarak, hem de müzisyenlerimize kaynak olması açısından yüksek lisans projesini kitaplaştırma kararı aldım” diye konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın