Bingöl'ün önemli akarsularından olan Murat Nehri, yıllardır çöp doldurma alanları, tehlikeli atık işleme, taş, kum, çakıl, mıcır gibi yapı malzemesi çıkarma, kontrolsüz çöp döküm alanları nedeniyle tehdit altında bulunuyor.
Murat Nehri'nin tehdit altında olduğu, TEMA Vakfı tarafından 2016 yılında hazırlanan ‘Türkiye Su Varlıklarına Yönelik Tehditler Haritası'nda yerini almıştı.
TEMA raporunda, Murat Nehri'nin tehdit altında gösterilmesinde en önemli nedenleri, nehrin kontrolsüz çöp dökme alanı olarak kullanılması ve yapı malzemesi çıkarımı (taş, kum, çakıl, mıcır) gösterildi.
Murat Nehri'nde 1980 yılından itibaren tehdidin başladığı vurgulanan raporda, şu ifadelere yer verilmişti: “Murat nehri, Bingöl ili içindeki uzunluğu 96 km (Toplam uzunluğu 722 km) olup Bingöl ilinin en önemli su kaynağından biridir. Murat nehrinin çevresinde tarım yapılan alanlar ve yerleşim yerleri yoğun bir şekilde artmaktadır. Tarım arazilerinde kullanılan insektisit, herbisit ve yapay gübreler ile yerleşim yerlerinden akan kanalizasyon atıkları nehre karışmakta ve nehri kirletmektedir. Bingöl ve bağlı ilçelerin tüm katı ve sıvı atıklarının kontrolsüzlüğü nedeni ile çöplüğe dönmüştür Bu alanda engebeli arazilerde tarımsal alanda kullanılan aşırı su tüketimi sonucu erozyon ile toprak ve tarımsal ilaç taşınarak nehri tehdit etmektedir.”
SULAR ÇEKİLİNCE TEHDİDİN BOYUTLARI ORTAYA ÇIKTI
Ülke genelinde olduğu gibi Bingöl'de etkisini sürdüren yağışsız havalar, Murat Nehri'nde tehdidin ulaştığı boyutu gözler önüne serdi. Sularının azalmasıyla birlikte, malzemenin çıkarıldığı yerlerde oluşan çukurlar gün yüzüne çıktı. Su seviyesinin düşmesi nedeniyle nehir üzerinde küçük adacıklar da oluşmaya başladı.