22 Ocak 2025 Çarşamba

KANSERDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

Genç İlçe Sağlık Müdürü Dr.Burakcaner Baylas ilçemizde artan kolorektal kanser oranında artışa dikkat çekti.

21 OCAK 2025 SALI 17:22
0
212
0
AA aa
KANSERDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR
KANSERDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR
sloganıyla başlattığı bu süreçte Genç ilçemizdeki rekor katılımdan memnun olduklarını ve daha da artmasından umut ettiğini belirtti.

Peki, baş düşmanımız olan KANSER nedir?

‘Sağlıklı hücreler bölünme yetenekleriyle yenilenir, ölen hücrelerin yerini doldurur ve doku hasarlarını onarır. Bu bölünme ve çoğalma DNA aracılığıyla kontrol edilir ve belli bir düzeni vardır. Fakat DNA'da oluşan birtakım hasarlar sonucu bazı hücreler kontrolsüz bölünür ve çoğalır. Bu şekilde kontrolsüzce bölünüp çoğalan hücreler ''Kanser'' hücreleri olarak adlandırılmaktadır. Bu hücreler bir araya gelerek ''Tümör''leri oluşturur. Vücudumuzun çeşitli doku ve organlarında meydana gelebilen tümörler ''iyi huylu'' ve ''kötü huylu'' olarak ikiye ayrılır. Kötü huylu tümörler büyüdükçe normal dokulara zarar verirler ve kanser olarak adlandırdığımız hastalıklar ortaya çıkar. Kimi zaman kanser hücreleri oluştukları dokudan kan ve lenf dolaşımı yoluyla başka dokulara ulaşıp hastalığın vücudun başka bölümlerine de taşınmasına neden olur. Her yıl dünyada yaklaşık 14 milyon kişinin kansere yakalandığı ve yaklaşık 8,2 milyon kişinin bu hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiği bilinmektedir. Ülkemizde ise Sağlık Bakanlığı'nın istatistiklerine göre her yıl 103 bini erkek,71 bini kadın olmak üzere 174 bin kişi kansere yakalanmaktadır.

Türkiye'de erkelerde en sık görülen kanser tipleri akciğer, prostat, bağırsak, mide ve mesane kanseri iken kadınlarda meme, bağırsak, rahim ve akciğer kanseri olarak bilinir. Kanserin nedenleri tam olarak bilinmemekle beraber iki grup risk faktörü vardır. Bunlardan biri genetik yatkınlık yani ailedeki hastalık geçmişi, diğeri ise çevresel ''kolaylaştırıcı'' faktörlerdir. Çevresel faktörler; sigara ve alkol kullanımı, yoğun radyasyona veya yüksek dozda röntgen ışınına maruz kalma, kanserojen olarak anılan bazı kimyasallara maruz kalma, bazı virüsler, kötü beslenme alışkanlıkları ve hava kirliliği gibi faktörlerdir. Bu belirtiler her zaman kanser olduğunuz anlamına gelmez fakat bir hastaneye başvurularak bir uzman tarafından mutlaka değerlendirilmelidir.

 

Doktor kontrolü öncesinde erken teşhisin birçok hastanın hayatı kurtardığı ve herhangi bir kalıcı hasara uğramadan hastalığı atlatmasına yardımcı olduğu unutulmamalıdır. Ancak erken teşhis, belirtilerin doğru değerlendirilmesi ve düzenli basit kontrollerin ihmal edilmemesiyle mümkün olabilir.

Kanser Taraması Yaptırmak Gerekli Mi? Kanser Taraması Nasıl Yapılır?

 

Kanser için tarama testleri risk altında olan ancak henüz bulgusu olmayan hastalara yapılır. Kanser taraması erken tanı sağlar, tedaviyi kolaylaştırır, sağ kalım oranını arttırır. Ailesinde meme kanseri olanlar düzenli olarak mamografi yaptırabilirler. Prostat kanseri yönünden risk altında olanlar prostat muayenesi ve prostat antijeni baktırabilirler. Kalın bağırsak kanseri için kolonoskopi yapılabilir.

Yoğun sigara içenlerde akciğer tomografisi çekilebilir ve kanser antijenlerine bakılabilir. Mide kanseri için risk varsa endoskopi ve biyopsi yapılabilir. Rahim ağzı kanseri için tarama yöntemi düzenli yayma (smear) yaptırmalıdır.

 

Erken tanı ve farkındalık oluşturmak amacıyla ilçemize KETEM aracı davet edilerek  Çaytepe,  Servi, Genç  Devlet  Hastanesi, Yenişehir ve Genç  Aile Sağlığı Merkezi önüne kurularak  ve  354 HPV DNA, 506 Mamografi, 601 Kolorektal  kanser  taraması yaptırılmıştır. Yaptırılan taramalar sonucu tanı alan kişiler aile hekimleri tarafından gerekli uzman hekime yönlendirildi.

 Erkeklerde görülme sıklığı yüz binde 25,5 kadınlarda ise 15,0 dır. Bir yılda yaklaşık 20 bin kişi kalın bağırsak kanseri tanısı almaktadır. Kolorektal kanser, kolon (kalın bağırsak) ve rektum (kalın bağırsağın son bölümü) hücrelerinde anormal büyümeyle başlayan bir kanser türüdür. Genellikle bağırsak duvarında polip adı verilen iyi huylu küçük büyümelerle başlar. Bu polipler zamanla büyüyerek kötü huylu tümörlere dönüşebilir ve tedavi edilmezse çevre dokulara, lenf düğümlerine ve uzak organlara yayılabilir.

Kolorektal kanser, sindirim sisteminin son kısmında gelişir. Dünya genelinde en sık görülen kanser türlerinden biridir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda yaygın olarak görülür. 50 yaş üstü bireylerde daha sık teşhis edilir. Erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir bir hastalıktır. Düzenli taramalar ve sağlıklı bir yaşam tarzı, kolorektal kanserin önlenmesi ve erken teşhisi için önemlidi.2024 yılı verilerine göre oranıyla ilçemizde en sık rastlanan kanser türü olan kolorektal kanseridir. Türkiye Birleşik Veri Tabanına göre, ülkemizde bu kanser türleri hem erkeklerde hem de kadınlarda 3. sırada yeralmaktadır.

Erkeklerde görülme sıklığı yüz binde 25,5 kadınlarda ise 15,0 dır. Bir yılda yaklaşık 20 bin kişi kalın bağırsak kanseri tanısı almaktadır. Kolorektal kanser, kolon (kalın bağırsak) ve rektum (kalın bağırsağın son bölümü) hücrelerinde anormal büyümeyle başlayan bir kanser türüdür. Genellikle bağırsak duvarında polip adı verilen iyi huylu küçük büyümelerle başlar. Bu polipler zamanla büyüyerek kötü huylu tümörlere dönüşebilir ve tedavi edilmezse çevre dokulara, lenf düğümlerine ve uzak organlara yayılabilir.erken teşhis hayat kurtarır.

HABER:SİNAN ATAN

 

 

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın