Bingöl El Sanatları Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Yılmaz Kaya, 5 yıldır hobi olarak yürüttüğü Su Kabağı işlemeciliği kursu için yer bulamayınca Halk Eğitim Merkezinin verdiği destekle kendi evini atölyeye çevirdi. Burada, doktor, hemşire, öğretmen ve üniversite öğrencilerinden oluşan kadın kursiyerlerle beraber kabaklara şekiller veren Kaya ve öğrencileri, abajur, avize, kol çantası ve kabaktan kemane üretimi yapıyor.
Yılmaz ve öğrencileri, 3 ay sürecek kursun ardından ürünlerini sergileyecek.
KİMİLERİ BUNUN SATIŞINI, KİMİLERİ İSE HOBİ OLARAK SERGİLEYECEK
Kurs hakkında bilgiler veren Bingöl El Sanatları Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Yılmaz Kaya, “Bugüne kadar 5 farklı sanatsal alanda kurs verdim ve halen aktif devam eden kursumuzda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kendi evimi kurs için atölyeye çevirdim. Buraya da doktor, hemşire ve öğretmenler olmak üzere bayan arkadaşlarımız geliyorlar. Kursumuzda abajur, avize, kol çantası ve darbuka üretiyoruz. Her kursun sonunda ise bir sergi açıyoruz ve kimileri bunun satışını, kimileri ise hobi olarak sergiliyor” dedi.
Bingöl Devlet Hastanesinde hemşire olarak çalışan Dilber Demir ise, Hastanede çalıştığım için gün içinde yaşadığım stresi bertaraf etmek için su kabağı kursuna katıldım. Türkiye'de eşine az rastlanır sanatsal faaliyet olan su kabağı işlemeciliğini yine Türkiye'de sanatsal faaliyetlerin en az olduğu Bingöl'de icra ediyor olmak çok büyük bir mutluluk. Burada hem stres atıp hem de çok iyi arkadaşlıklar kurduk. Kurs hocamız Yılmaz beye bize bu imkânları sağladığı için ayrıca teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Merkeze bağlı Göltepesi köyü ilkokulunda bilişim öğretmeni olduğunu ve Bingöl'de sosyal aktivite yetersizliğinden dolayı bu kursa katıldığını ifade eden İmran Morkoyun ise, Okul sonrası arta kalan zamanlarda su kabağı kursuna gelip arkadaşlarımızla beraber çalışmalar yapıyoruz. Bingöl'de malum sosyal anlamda yapılacak herhangi bir etkinlik olmadığı için son zamanlarda oldukça sıkılıyordum. Sosyal medyada araştırma yapıp bu kursun olduğunu gördüm ve başvuru yaptım. Başvurum kabul olduktan sonra kursumuzda su kabağı oyma sanatında duygusal olarak, ruhsal olarak kendimizi Bingöl'de çok rahat ifade edemediğimiz için bizde burada çalışmalarımıza yansıtarak kendimizi buluyoruz” ifadelerini kullandı.