Genç içesinde bulunan tarihi yapılar toprak altında çürürken, çevre illerde yapılan kazılarla ortaya çıkarılan tarihi yapılar dünya miras listesine alınıyor. Malatya'nın Battalgazi ilçesindeki Arslantepe HöyüÄŸü Türkiye'nin 19'uncu varlığı olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilirken, Genç ilçesinde bulunan Samantepe HöyüÄŸünün yanı sıra, Sebeterias Kalesi ve kümbetler ise gün geçtikçe yok oluyor.
M.Ö. 4'üncü bin yıl boyunca DoÄŸu Anadolu ve Mezopotamya toplumlarında devletin oluÅŸum sürecindeki esaslı deÄŸiÅŸiklikleri gösteren Arslantepe HöyüÄŸü çevrim içi düzenlenen 44. Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla dünya mirası oldu.
ArslantepeHöyüÄŸü'nün UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesi kararında, kültürel gelenekler ve toplumsal deÄŸerlerin deÄŸiÅŸimi, hiyerarÅŸi, sosyal farklılıklar ve ekonomik ayrıcalıklara dayanan yeni sosyal ve siyasi sistemlerin ortaya çıkışına tanıklık etmesi gibi üstün evrensel deÄŸerleri etkili oldu.
“SAMANTEPE HÖYÜĞܔ
Samantepe HöyüÄŸü, Genç - Bingöl Karayolu 8. Kilometresinde bulunuyor. GeçtiÄŸimiz yıllarda SamantepeHöyüÄŸü'nde incelemelerde bulunan Arkeolog Ä°zzet esen, 1987 yılında bölgede araÅŸtırma yapan Prof. Dr. Veli Sevin'in araÅŸtırmasından da yararlanarak hazırladığı raporda, SamantepeHöyüÄŸü'nün bölgede bilinen en büyük yerleÅŸim yeri olduÄŸunu belirtti.
Esen, hazırladığı raporda, “Bingöl-Genç karayolu üzerinde, il merkezinin 8 kilometre güneyinde ve karayolunun hemen kenarında yer alan Samantepe HöyüÄŸü, yaklaşık 350x200 metrelik boyutları ve 20 metreyi bulan yüksekliÄŸiyle, bugüne kadar Elazığ-Bingöl yöresinde tespit edilmiÅŸ olan en büyük yerleÅŸme yeri durumundadır. Yüzeyden toplanan bol sayıda seramik, bu höyüÄŸün tek evreli bir yerleÅŸime sahne olduÄŸunu ve M.Ö. 8 ve 7. yüzyıllarda yani Demir Çağı'nda iskan gördüÄŸünü göstermektedir. Yine höyüÄŸün kuzey kesitine bakıldığında, tabakalaÅŸma olmadığı ve tek evreli bir yerleÅŸim olduÄŸu anlaşılmaktadır” bilgilerine yer verdi.