Genç ilçe merkezinde bulunan kahvehaneler gün boyu vatandaşların akınına uğruyor. Her adımda rastlanılan kahvehanelerin hemen her saatte dolu olması işsizliğin boyutunu da ortaya koyuyor. Çay ocağı sayısında ürkütücü bir artış yaşandığını belirten Gençli vatandaşlar, sabahtan akşama kadar kahvehanelere gittiklerini ifade ediyorlar.
İŞSİZLİĞİN AZALTILMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI
Önemli bir sorun olan işsizliğin geldiği konum, kahvehane sayısına da yansırken, vatandaşlar, işsizlik için önlem alınmasını istiyor. Sorunun hep göz ardı edildiğini belirten vatandaşlar, “ İşsizlikle ilgili önlemler yoğunlaştırılmalıdır. Sorun gerçekten yüzeysel değil. Sorunun boyutu kahvehane sayısından da ortaya çıkıyor” diye konuştular. Erkeklerin vazgeçilmez mekanı haline gelen ve içerisindeki her masada adeta siyasal ve toplumsal sorunların müşterilerince masaya yatırılarak görüşlerin ortaya atıldığı kahvehaneler, son yıllarda, başta teknoloji ve sosyal gelişmelere yenik düştü. Vatandaşlar, ilçede iş imkânları olmadığı için yaz mevsiminde genelde il dışına giderek çalıştıklarını belirterek, “İlçemizde işsizlik had safhada. Büyük şehirlere giderek çalışan bir kaç kişi haricinde genelde işsiz kalıyoruz. Hal böyle olunca sabahtan akşama kadar kahvehanelere gidiyoruz. İşsizlerin sayısının artması ise kahvehanelere yarıyor. İşsiz sayısı arttıkça, kahvehanelerde aynı oranda artıyor. Her geçen gün yeni bir kahvehane açılıyor ve açılan bütün kahvehaneler dolup taşıyor" ifadelerini kullandılar.
“İŞSİZLİK GÖÇ OLMASINA NEDEN OLUYOR”
İşsizliğin özellikle doğu illerinde bir hayli fazla olduğunu söyleyen vatandaşlar, Türkiye yıllardır Doğu Bölgesi ile ilgili sorunlar yaşıyor. Ekonomisi, siyasi ve sosyal yapısı, giderek artan işsizlik, yoksulluk, Doğu'nun adeta kaderi oldu. Doğu'daki sorunların çözümlenmesi, öncelikle bu bölgede ekonominin canlanmasına bağlı" şeklinde konuştular. Toplumdaki huzursuzlukların kaynağındaki unsurlardan en önemlilerinin sosyal hizmetlerin yetersizliği, yatırımların kısırlığı, istihdam alanlarının açılamaması ve bütün bunların sonucu işsizliğin artması olduğunu söyleyen vatandaşlar, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde, toplumsal ve ekonomik kalkınmaya yönelik yapılan yatırımların yetersiz olduğuna değindiler. Göçlerin, hem yoksulluğun, can güvenliğinin eksikliğinin sonucu olarak yaşandığını kaydeden ilçe halkı, hem de bölgeye insan kaybı yaşanarak bölgenin daha da yoksullaşmasına yol açıldığını ve bu sebeple de göç meydana geldiğini ifade ettiler.