Bingöl'ün Genç ilçesinde kurulan ve ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan Aşağı Kaleköy Barajı ve Hibrit Enerji Santrali'nde, hidroelektriğe entegre 1100 dönüm atıl arazide 200 bin fotovoltaik panel bulunuyor. Hidroelektrikten elde edilen enerjinin hibrit teknolojisi kullanılarak güneş santraliyle birleştirildiği ve kurulu gücü 500 megavat olan tesiste, yaklaşık 200 bin panelden de 1 saatte 80 megavat üretim sağlanıyor.
Aşağı Kaleköy Barajı ve Hibrit Enerji Santrali'nde kurulduğu günden bu yana 4 milyar kilovatsaat elektrik üretilirken, bununla da 465 Bin hane olmak üzere 365 Bin kişinin enerji ihtiyacını karşılandı ve ülke ekonomisine de 257 Milyon dolarlık katkı sağlayarak bir doğalgaz veyahut petrol ithalinin önüne geçilmiş oldu.
Hayata geçirilen HES ve GES'lerle ilgili konuşan Kalehan İşletme Müdürü Tahsin Yazıcı; “Hibrit tesisler aynı bağlantı noktasından sisteme bağlı birden fazla kaynak ile su, rüzgar, güneş gibi enerji üreten tesislere hibrit enerji üretim tesisleri diyoruz. Aşağı Kaleköy hibrit tesisimiz su ve güneşten oluşan bir tesis. Hibrit tesislerin en büyük faydası bizim açımızdan ve sistem açısından eksik kapasitemizi tamamlama imkanı buluyoruz. Burada 500 megavat HES üretiminin yanı sıra 80 megavatta GES üretimini bize sunuyor. Fakat bu üretimi aynı anda imkanımız maalesef yok. Çünkü tamamen üretim kapasitemiz 500. Kurulduğumuz günden bu yana takriben 4 milyar kilovat saat enerji ürettik. Bununla da 465 Bin hane olmak üzere 365 Bin kişinin enerji ihtiyacını karşıladık. Ülke ekonomisine de 257 Milyon dolarlık katkı sağlayarak bir doğalgaz veyahut petrol ithalinin önüne geçmiş olduk” dedi.
“Avrupa İle Paralel Çalışıyoruz”
Avrupa ülkeleriyle paralel çalıştıklarını ifade eden Yazıcı; “Biz bu enerjileri Aşağı Kaleköyden, Yukarı Kaleköy, Beyhan, Karakoçan, Diyarbakır, ve Tatvan trafo merkezlerine gönderiyoruz. Bu gönderme işlemleri de Bin 45 direk ve 450 kilometrelik hatlarla yapıyoruz. Bu sistemle de Bulgaristan'dan 2, Yunanistan'dan 1 hat olmak üzere Avrupa ülkelerine enerji göndermiş oluyoruz. Yani Avrupa Birliği ile paralel çalışıyoruz diyebiliriz. Daha anlaşılır bir ifadeyle söylemek gerekirse, Paris'te yani Avrupa'nın herhangi bir noktasında enerji ihtiyacı olursa Bingöl'den enerji gidiyor. Bingöl'de gerekli olan enerji ise Paris'ten gelen enerjiyle karşılanıyor” şeklinde konuştu.
HABER:SİNAN ATAN