22 Aralık 2024 Pazar

BAL ANALİZLERİ SAĞLAM ÇIKTI

Bingöl'ün 7 ilçesinden alınan bal numunelerinin analizleri yapıldı. Analizlerde tüm bölgelerin ballarının standartlara uygun olduğu belirlendi.

29 EYLÜL 2020 SALI 14:50
0
1761
0
AA aa
BAL ANALİZLERİ SAĞLAM ÇIKTI

Bingöl Üniversitesinden Yılmaz Ateş ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden Semih Yaşar'ın ‘Bingöl ve Yöresinde Üretilen Balların Kimyasal İncelenmesi' başlıklı makalesi Uludağ Arıcılık Dergisi'nde yayınlandı. Balın, üretim esnasında üzerinde oynanması mümkün olan bir gıda olduğu belirtilen araştırmada, Bingöl ve yöresinde üretilen çiçek ballarının sakkaroz, invert şeker, pH, nem ve diastaz enzim aktivitesi analizlerinin yapılarak sonuçların standartlara uygunluğunun belirlenmesinin amaçlandığı ifade edildi.

2020 Haziran ayında yayımlanan çalışma için bal numunelerinin 2013 yılı Ağustos-Ekim ayları arasında bölgede bal üretimi yapan arıcılardan temin edildiği belirtilen araştırmada, çalışma için 7 adet çiçek balı örneğinin kullanıldığı kaydedildi.

Bingöl ve yöresinin zengin florası ve iklim koşulları ile arıcılığa oldukça elverişli bir bölge olduğu belirtilen çalışmada, “Temin edilen bal numuneleri, ağzı kapalı kaplar içerisine alınarak analizler bitinceye kadar oda ısısında (22°C'de) saklandı. Bu bal örneklerinde invert şeker, sakkaroz, diyastaz enzim aktivitesi, pH ve nem değerleri incelendi. Bingöl ve yöresinden temin edilen ballarda invert şeker, sakkaroz, pH, nem ve diastaz aktivitesi analizleri yapıldı. Analizler sonucunda ortalama invert seker 80.23, sakkaroz 1.65, pH 2.81, nem 15.43 ve amilaz enzim aktivitesi 0.074 units mL-1 olarak tespit edilmiştir, Bu çalışmada incelenen 7 farklı bal numunesinin tümü invert şeker, sakkaroz ve nem değerleri açısından standartlara uygun sonuçlar göstermiştir” denildi.

Çalışmada, şu önerilerde bulunuldu: “Ülkemizde işsizlik büyük bir problemdir. Bu sebeple doğu illerinden batıdaki büyük şehirlere göç gün geçtikçe artmaktadır. Arıcılık bölge insanı için iyi bir iş alanı oluşturmaktadır. Ancak bu işin bilinçsiz yapılması insan sağlığını tehlikeye atabilmektedir. Bu sebeple arıcılık yapmayı düşünen kişiler için eğitim kursları düzenlenerek konu hakkında bilgili kişilerin bu alanda çalışmaları sağlanmalıdır. Bölgede arıcılığın teşvik edilmesi bölge ekonomisini olumlu yönde etkileyecektir. Yaptığımız çalışmada sadece bu bölgede üretilen balların bazı kimyasal özellikleri ortaya konmuştur. Bölge balı ile ilgili daha farklı analizler içeren çalışmaların planlanarak yapılması ve Bingöl balının diğer bölge ballarından farklı yönleri olup olmadığı ortaya konmalıdır. Devlet eli ile bölgeye gerekli yatırımların yapılmasıyla bölgede Bingöl balı markasının oluşumu şehrin ekonomisine olumlu etkiler yapacaktır.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın