23 Aralık 2024 Pazartesi

ARI'DA OĞUL DÖNEMİ

Arıların doğal çoğalma yöntemi olan oğul verme işlemi başladı. Ana arıyla birlikte kovanı terk eden arıların oluşturduğu oğulların, yeni kovanlara alınmasıyla hem kovan sayısı hem de bal üretimi artıyor.

02 HAZİRAN 2020 SALI 16:54
0
2702
0
AA aa
ARI`DA OĞUL DÖNEMİ

Bingöl'de arıcılıkla uğraşanlar, arıların oğul verme mevsimiyle birlikte tatlı bir telaş yaşamaya başladı. Arıcılar, kovanlardaki arı sayısının artması üzerine ana arıyla birlikte kovanı terk eden arıların oluşturduğu oğulları, yeni kovanlara alarak bal üretimini artırırken, Bingöl Üniversitesi Arı ve Doğal Ürünler AR-GE ve ÜR-GE Araştırma ve Uygulama Merkezinde görevli öğretim görevlisi Nevzat Çağlayan'da arıcılığın daha fazla yaygınlaşması için flora ve standardizasyon çalışmalarını yürütüyor. Bingöl'de bulunan ve turistlerin gözdesi olan Çır Şelalesinin tamamen kayalık olmasından dolayı arıların bu noktayı özellikle seçtiğini belirten Çağlayan, arıcıların bu sayede hiçbir ücret karşılığı vermeden birçok arı kolonisi sahibi olduklarını belirtti.

“OĞUL VERME ARICILAR İÇİN BİR NİMET”

Arıların oğul verme dönemlerinin arıcılar için bir nimet olduğunu ve bu sayede hiçbir ücret vermeden arı kolonisi sahibi olduklarını belirten Bingöl Üniversitesi Arı ve Doğal Ürünler AR-GE ve ÜR-GE Araştırma ve Uygulama Merkezinde görevli Öğretim Görevlisi Nevzat Çağlayan, “Bingöl'de bahar beklediğimizden çok daha güzel geçmekte. Bingöl ovasında şuan itibariyle had safhada arı yoğunluğu söz konusu. Havaların da iyi gitmesi arıların nesil olarak çoğalmasını sağlıyor. Arılar nesil olarak çoğaldığı vakit doğal olarak ayrılmak isterler, yeni bir nesil, yeni bir koloni oluşturmak isterler ve oğul verirler. Şuan bulunduğumuz zaman dilimi de oğul verme zamanıdır. Özellikle Bingöl florası arılar için uygun bir flora. Biz Bingöl Üniversitesi olarak flora ve standardizasyon çalışmalarını yaparken de şuan bulunduğumuz mevkii olan Çır Şelalesini fark ettik. Burası tamamen kayalık ve ovadaki arılar genelde buraya doğru akın etmekte. Vatandaşta bunu fırsat bilip oğulları toplamak için boş kovanlarını getirip bu taşlıkların üzerine bırakıyor. Doğal olarak 1 -2 gün içerisinde dolan kovanlar yerini boş kovanlara bırakıyor. Bu taktik sayesinde ise burada arıcılık yapan köylüler birçok arı kolonisi sahibi oluyorlar”. Dedi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın