Bingöl'de başarılı hukukçulardan Av. İrfan Yılmaz, ‘çocuk istismarı' konusunda önemli tavsiyelerde bulundu. Sosyal medya hesabı X'te paylaşımda bulunan Yılmaz, ailelerin dikkat etmesi gereken hususları aktarırken, istismarın genellikle tanıdık isimlerden geldiğine de “Herkese paranoyakça bir şüpheyle yaklaşın demiyorum lakin istismar vakalarının tamamına yakını bilindik kişilerden gelir, bunu da unutmayın” sözüyle dikkat çekti.
“İnsanlara güvenin ancak ihtiyatı da elden bırakmayın” notunu da düşen Yılmaz, istismara maruz kalınan bir çocukla ilgili konunun üzerinin örtülmesi ya da aileler arası bir uzlaşı yoluna başvurulmaması gerektiğini de “İstismar aileler arasında anlaşma ile çözülebilecek bir olay değildir. İstismarın tek çözümü yasal tediptir. Yani cezadır” sözleriyle vurguladı.
Meslek hayatımda karşılaştığı, çocuk istismarından çocuklarınızı koruyabileceğiniz bazı tavsiyelerde bulunacağım. Yazacaklarımın tamamı adli vakalardan edindiğim tecrübelerin sonucudur.
1- Çocuklarınızı hele ki kız çocuklarınızı asla market, bakkal, fırın gibi yerlere yalnız göndermeyin! Bir zahmet ayağınızı kırın da siz gidin oralara. Kişinin ünvanlı, akraba veya mü'min olmasının bir önemi yoktur. (Babanızın bakkalı olsa bile, şeyh, Seyyit , imam, namazlı niyazlı, cennetlik olsa bile)
2- Çocuklarınızı temastan uzak yetiştirin. Yani kimsenin kucağına oturtmayın. Öpme gibi davranışları normal olarak algılatmayın.
3- Evinizde giyim kuşamınıza dikkat edin, çocuklarınızla birlikteyken eşinizle ilişkilerinize dikkat edin. Mahrem alanınıza çocukların girmesine izin vermeyin. Gerekli tedbirleri de alın. Zaten yapıyoruz filan deyip geçiştirmeyin. Yani olabildiğince dikkat etmemiz gerekiyor; çünkü çocuklar gördükleri davranışları taklit ederler.
4- Çocuklarınızın arkadaşları ile ilişkilerini kontrol edin. Akran zorbalığına maruz kalıp kalmadıklarını denetleyin. Okul sonrasında, mahallede arkadaşları ile oynadıktan sonra çaktırmadan ağızlarını yoklayın.
5- Herkese paranoyakça bir şüpheyle yaklaşın demiyorum lakin istismar vakalarının tamamına yakını bilindik kişilerden gelir bunu da unutmayın.
6- Çocuklarınıza özel bölge kavramını öğretin. Bazı bölgelerinin dokunulmaz olduğunu ve bu bölgelere kimsenin dokunmayacağını öncelikle kendilerinin bilmesi gerektiğini anlamalıyız.
7- Bir maç esnasında, trafikte veya telefonla birisiyle tartışırken dahi olsa asla çocukların yanında sinkaflı küfürler kullanmayın. Çocuklar bahse konu kavramın olağan olduğunu düşünür.
8- Çocukları din eğitim verilen yerler dahil olmak üzere yatılı olarak bir yerde bırakmayalım. Yatılı olmayan yerlerde ise mümkünse çocuklarınıza eşlik edin. Gerekirse çocuğunuz okumasın, sizin yanınızda açlıktan ölse bile yatılı olarak pansiyon, yurt vs. gibi yerlerden uzak tutun.
9- Çocukların Instagram, Tiktok, Youtube gibi sosyal paylaşım sitelerinde izledikleri videoları denetleyin. Mümkünse bir program vasıtasıyla kısıtlayın, güvenli internet profili kullanın. İzledikleri videolar cinsel sağlıklarını ciddi şekilde etkileyebilir.
10- Çocuklarınızı online sohbet özelliği olan bütün platformlardan uzak tutun. Mümkünse belirli bir yaşa kadar akıllı telefon kullanmamalarını sağlamak gerekir.
11- Ergenlik döneminde çocukları birbirinden de korumanız gerekir. Zira erken büyüyen çocuklar için daha zayıf çocuklar kolay cinsel tatmin yoludur. Kim olursa olsun çocukların tek başlarına uyumaları sağlanmalıdır. Yani aynı yatakta birden ziyade çocuk uyumamalıdır.
12- Çocukları "eti senin kemiği benim" şeklinde bir mantıkla asla kimseye emanet etmemeniz gerekir. Bu kişi bir hukukçu, eğitimci veya doktor da olabilir. Yanisi insanlara güvenin ancak ihtiyatı da elden bırakmayın.
13- Çocuklarınıza insanların doğal olarak birlikte bulundukları ortamdan başka bir yere sadece bir kişiyle gitmemeleri gerektiğini de öğretmeniz lazım. Yani " Gel sana bodrumdan top alıp vereyim, sana şeker alacağım, bak orada ne var, görmek ister misin?" gibi ifadelerle tacizci ile aynı ortama sürüklenmelerini engelleyecek bir eğitim vermemiz gerekir.
14- Yetişkinler tarafından yerine getirilebilecek birtakım davranışların çocuklara yaptırılması da istismar öncesi hazırlık olarak değerlendirilebilir. Mesela çocuğun yerdeki bir nesneyi almasının istenmesi (kızım şu topu alsana), Yüksekteki bir eşyayı almasının sağlanması (oğlum veya kızım seni kaldırayım şu yukarıdaki oyuncak ayıyı al gibi) bu davranışlarda çocuğun özel bölgelerinin görülmesi veya çocuğun yukarıya kaldırılırken veya aşağı indirilirken özel bölgelerine dokunulması veya sürtünme yoluyla tatminin sağlanması amaçlanır.
15-Hülasası çocuğun toplum ile sağlıklı bir ilişki kurabilmesi için cinsel saldırılardan korunmasını da öğrenmesi gerekir. Bunu da çocuğun insanı anlamaya başladığı ilk andan itibaren eğitim vererek sağlayabiliriz.
16- Çocuğunuzun sahipsiz olmadığını zaman zaman topluma da göstermeniz gerekir. Allah a.c muhafaza istismar mağdurlarının neredeyse tamamı sahipsiz insanlardan oluşur. Yani korku duygusu istismarı engelleyebilecek en ciddi duygulardandır. Daha açık bir ifadeyle çocuğunuzu istismar eden kişi çocuğunuzun arkasında öfkeli bir baba ve annenin olacağını bilmelidir.
17- Çocuğunuzla arkadaş olmayı unutmayın. Sürekli bağırarak korkak yetiştirmeyin. Sevinçlerini, üzüntülerini, heyecanlarını, coşkularını, başarılarını ve başarısızlıklarını sahiplenin. Çocuğa çok trajedi de yapmayın. Eğer anne ve baba olarak kendinizi aciz gösterirseniz, çocuk olası bir istismarı siz zarar görmeyesiniz diye size de anlatmaz.
18- İstismarın suç olduğunu ve bu eylemi işleyenlerin de korkunç cezalara maruz bırakılacağını bilerek cesur adımlar atmaktan korkmayın.
19- Çocuğunuz istismara maruz kaldıktan sonra, araya giren ahlaksız aracıları, aile büyüklerini hayatınızdan def edin. İstismar aileler arasında anlaşma ile çözülebilecek bir olay değildir. İstismarın tek çözümü yasal tediptir. Yani cezadır.
20- Çocuğum istismara maruz kaldı, gelecekte evlenemez, hayatı kararır, erkek çocuğu ise ona o...lan denir gibi düşünmeyin. Hiçbiriniz çocuğunuzu hukuktan daha etkili koruyamazsınız.
HABER:SİNAN ATAN